Programmanummer | 3 | |
Commissie | Werk en Middelen | |
Portefeuille(s) | Economie, Kennis, Sport & Gezondheid Energie, Werk, Inkomen & Cultuur |
De missie van het programma Economie luidt: |
De Leidse economie toont ook in 2023 haar veerkracht en groeit gestaag door. Daarmee voldoet de Leidse economie aan de verwachtingen die eerder vorig jaar werden geuit qua bestendigheid en groei. Het aantal bedrijven en banen in Leiden is toegenomen evenals de toegevoegde waarde van de economische sectoren in het geheel. Met name de sectoren nijverheid & energie en commerciële dienstverlening laten een stevige stijging zien. Daarmee laat de Leidse economie een sterkere stijging (groei) zien dan de gemiddelde groei van de economie van de Leidse regio, de regio Holland Rijnland en de Provincie Zuid-Holland. Leiden vervult een centrumfunctie voor de regio en dat zien we dus ook op economisch vlak terug.
Een krachtige economie die in dienst staat van brede welvaart zien we terug in de positieve ontwikkeling van onze kennis-, onze binnenstad- en onze verzorgende economie. De Leidse economie steunt op deze driedeling, die elkaar onderling ook weer versterkt. Dat zien we terug in onze aantrekkelijke binnenstad en de samenwerking tussen bedrijven in de stad en Leiden Bio Science Park. De bedrijvigheid in onze stadsverzorgende economie is van onmisbare waarde voor het functioneren van de stad als geheel. Werk vormt een essentiële schakel in het functioneren van de stad. Voldoende en gevarieerd werk biedt alle inwoners van Leiden de mogelijkheid op inkomen en maakt de stad divers, levendig en aantrekkelijk. Het werk is de plek waar mensen elkaar ontmoeten en zorgt ervoor dat iedereen de juiste voorzieningen in de buurt heeft. Daarmee draagt de economie van Leiden bij aan een aantrekkelijke stad en leefbare wijken en meer in het bijzonder, aan brede welvaart. Samenwerking met onze stadspartners, regiogemeenten, kennisinstellingen en hogere overheden is daarbij van groot belang.
Een overzicht van de voortgang op de verschillende thema’s:
Doel | Prestatie | |
---|---|---|
3A1 Betere ruimtelijke mogelijkheden voor bedrijven en instellingen | 3A1.1 Regionale en lokale beleidsontwikkeling, beleidsuitvoering en advisering | |
3A1.2 Doorontwikkeling Leiden Bio Science Park (LBSP) | |
Toelichting op prestaties
3A1.1 Regionale en lokale beleidsontwikkeling, beleidsuitvoering en advisering
1. Ruimte voor werken in de stad, groen stoplicht
De ontwikkelagenda 'Ruimte voor Werk' wordt begin april 2024 voor wensen en bedenkingen aangeboden bij de gemeenteraad. De ontwikkelagenda bevat vijf concrete acties die invulling geven aan dit thema.
2. Bedrijventerreinen-strategie, groen stoplicht
In 2024 wordt de bedrijventerreinenstrategie geëevalueerd en geactualiseerd en vervolgens ter informatie aangeboden worden bij de raad. Na de zomer van 2024 wordt de geëvalueerde versie van de bedrijventerreinenstrategie vastgesteld. Bovendien zijn we in 2023 gestart met het opstellen van profielen voor de Leidse bedrijventerreinen. De profielen moeten investeringszekerheid geven aan ondernemers en een wenkend toekomstperspectief bieden. De profielen worden voor de zomer van 2024 vastgesteld.
3. Regionale kantorenvisie, groen stoplicht
Op een drietal locaties in de spoorzone werkten we met ontwikkelaars samen aan hun plannen voor de realisatie van nieuwbouw van kantoren en de toevoeging van woningen in het gebied.
4. Horeca, retail en warenmarkt, groen stoplicht
In 2023 zijn we gestart met de monitoring van de horecavisie. Ook zijn we gestart met het Actieplan Leidse Lokale economie, dat een uitvoeringsplan is voor de retail en warenmarkt in de binnenstad.
5. Actieplan Leidse lokale economie, groen stoplicht
In het actieplan zijn 20 acties opgenomen. In 2023 hebben we gewerkt aan de uitvoering hiervan. Zo hebben we gewerkt aan het verbeteren van de ondernemersdienstverlening door een nieuwe site en een wegwijzer, hebben we het vergunningsproces geoptimaliseerd, leggen we de focus op economie in de wijken en ondersteunen we ondernemers bij digitalisering.
6. Markten, groen stoplicht
In 2023 hebben we een gebiedsmanager Nieuwe Rijn aangesteld. De gebiedsmanager zorgt ervoor dat het contact en de samenwerking tussen de marktondernemers, de horeca en de gemeente verbeterd. We hebben veel contact gehad met ondernemers over het veiliger en toegankelijker maken van het Nieuwe Rijngebied. We werken samen met de marktondernemers aan een nieuw inrichtingsplan dat in 2024 wordt vastgesteld. Het nieuwe inrichtingsplan zal ervoor zorgen dat de markt kan floreren en steeds aantrekkelijker wordt.
7. Overnachtingen en toeristische verhuur van woonruimten, groen stoplicht
Monitoring Horecavisie
In het najaar van 2023 is gestart met de monitoring van de Horecavisie plaats voor de ontwikkelingen van de cafés, restaurants en hotelvoorzieningen in de stad. Het proces wordt afgerond in het tweede kwartaal van 2024.
Sinds de vaststelling van de Horecavisie is er vanuit marktpartijen veel vraag naar mogelijkheden van ontwikkeling van Short stay verblijfsvoorzieningen in de stad, voor tijdelijke huisvesting van onder meer internationals op het LBSP, universiteit, internationale studenten. Beleid voor deze voorzieningen is echter niet op genomen in de Horecavisie. Daarom is in 2023 opdracht gegeven voor onderzoek naar gewenste capaciteit voor deze verblijfsvoorziening en ontwikkeling van beleidsregels voor Short stay verblijf, zo mogelijk in combinatie met hotelfunctie. In dit proces, met een doorloop in 2024, is ook de monitoring van het hotelbeleid opgenomen.
In 2023 is het Breathe hotel Leiden geopend. Het hotel is gevestigd aan de Herengracht en heeft een capaciteit van 19 kamers. In 2023 is ook gestart met de bouw van het Steigenberger Intercity hotel, als onderdeel van het project Octagon op de Stationsweg. Het hotel heeft een capaciteit van 115 kamers en wordt in de zomer van 2024 geopend.
Beleid Toeristische verhuur van woonruimte
Sinds oktober 2022 is het bewoners van de stad toegestaan om hun woning tijdelijk aan bezoekers van de stad te verhuren. Voorwaarden zijn onder meer verplichte inschrijving bij het landelijke registratiesysteem en gebruik van het registratienummer op advertenties van de verhuurplatforms, verhuur voor maximaal 30 nachten per kalenderjaar, en ook de afdracht van de geïnde toeristenbelasting. In 2023 zijn contacten gelegd met de verhuurplatforms Booking.com en Airbnb.
8. Ligplaatsenbeleid, oranje stoplicht
Het uitwerken van het beleid heeft geen prioriteit kunnen krijgen en heeft in 2023 niet plaatsgevonden. Per 1 januari 2024 start een team met het uitwerken van stadskeuzes en ambities uit de Omgevingsvisie. Vanuit de verschillende stadsbrede thema’s, waaronder het Groen- Blauw Raamwerk en water, zal gekeken worden naar ambities en naar het invullen van het Omgevingsplan. Van het - hierop vooruitlopend - op basis van praktijkervaringen op onderdelen wijzigen van het omgevingsplan heeft nog geen sprake kunnen zijn vanwege het uitstel van de Omgevingswet.
9. Internationalisering, groen stoplicht
In 2023 is ingezet op de uitvoering van de visie internationalisering. Inmiddels heeft 1:7 Leidenaren een buitenlandse nationaliteit. We spelen in op de diversiteit onder de groep internationale Leidenaren, van vluchtelingen en statushouders tot kenniswerkers. In 2023 zijn onder andere het international panel opgericht, is de stads- en wijkenquête tweetalig uitgezet en is de eerste Meet & Mingle XL georganiseerd.
10. Retailvisie071, groen stoplicht
In de Retailmonitor die in opdracht van het samenwerkingsverband Economie071 zijn de ontwikkelingen met betrekking tot retail in de regio in kaart gebracht. De gemeenteraad is geïnformeerd via de raadsinformatiebrief van 11 december 2023.
11. Economie071, groen stoplicht
Bij de verlenging van de uitvoeringsovereenkomst tot en met 2026 is besloten om tussentijds te evalueren. Deze evaluatie is in 2023 gestart en wordt in 2024 afgerond. Verder is onder andere gewerkt aan de MKB-deal digitalisering, de bedrijventereinen-strategie (voor meer informatie over de voortgang van de projecten zie: www.economie071.nl).
3A1.2 Doorontwikkeling Leiden Bio Science Park (LBSP)
LBSP als innovatiedistrict
Het LBSP is voor de Leidse economie een belangrijke economische motor. Samen met partners en bedrijven op het LBSP werken wij aan het grootste Lifesciences & Healthpark van Nederland. In dit onderdeel van de stad staan onderzoek, innovatie, studeren, wonen, werken, ontspannen en ontmoeten centraal.
Ook in 2023 zijn er weer belangrijke resultaten behaald. Mooie voorbeelden zijn het gereedkomen van de eerste twee gebouwen in het Entreegebied (in totaal 704 zelfstandige studentenwoningen) en het nieuwe wooncomplex van DUWO in het LBSP met in totaal 289 zelfstandige studentenwoningen.
In het deelgebied de Kop van Leeuwhoek is de nieuwbouw van een laboratorium- en kantoorgebouw voor Johnson & Johnson gereed gekomen. En voor de Universiteit Leiden is de uitbreiding van het datacenter opgeleverd. Verder is er veel in de openbare ruimte gebeurd. Zo heeft de Hogeschool Leiden aan de achterzijde het parkeerterrein opnieuw ingericht met meer groen en waterpassende verharding. En zijn er langs de Wassenaarseweg ten gunste van de biodiversiteit enkele ingrepen verricht. Ook zijn er een aantal belangrijke bouwprojecten gestart, waaronder die van Batavia in het deelgebied Snellius. In ditzelfde gebied is in 2023 de uitbreiding van het datacenter van de Universiteit gereed gekomen. In 2024 verwachten wij een flink aantal (openbare ruimte) projecten af te ronden, zodat aan het eind van dat jaar het LBSP op een aantal locaties weer een flinke sprong verder is.
In opdracht van de gemeenten Katwijk, Leiden en Oegstgeest en de Provincie Zuid-Holland is een rapport opgesteld over het ruimtevraagstuk van de groeiende bedrijvigheid rondom het Leiden Bio Science Park (LSBP). Op het park is momenteel nog voldoende ruimte voor nieuwe bedrijven. Om te zorgen dat het Leiden Bio Science Park kan blijven floreren, is het van belang om nu te kijken waar uitbreiding in de toekomst mogelijk is. Mogelijke gebieden hiervoor zijn De Geesten in Oegstgeest en Zijlhoek/ De Woerd in Katwijk. Er vindt regelmatig overleg plaats tussen de gemeenten Katwijk, Oegstgeest en Leiden zodat wij het vestigingsklimaat en de agglomeratiekracht van de regio versterken.
Halverwege 2023 heeft de campusorganisatie een nieuwe directeur gekregen. Zij is voortvarend aan de slag
gegaan om onder andere haar team op te bouwen (vanwege openstaande vacatures) en de trein rijdend te
houden. De werkzaamheden om de positionering/ branding van het LBSP aan te scherpen zijn eind 2023 voortvarend gestart en worden in 2024 afgerond.
Partners zoals onder andere BioPartner en de Ondernemersvereniging Bio Science Park zijn in de bres gesprongen om zoveel mogelijk te helpen met het laten doorgaan van evenementen en bijeenkomsten.
Diverse ministeries en andere organisaties hebben het LBSP bezocht. Tijdens deze bezoeken konden wij goed onze lobbypunten naar voren brengen.
Voor het 40 jarig bestaan en de Life Sciences & Health week zijn de werkzaamheden in 2023 gestart. En er is begonnen met de uitvoering van de Human Capital agenda Leiden Bio Science Park.
In 2020 heeft de Rekenkamercommissie Leiden-Leiderdorp het Rekenkameronderzoek ‘Bio Science Park een
waardevol onderdeel van de stad’ opgeleverd. We hebben een adviesbureau ingeschakeld om een aantal
gegevens te actualiseren. Deze actualisatie is op 5 maart aan de raad aangeboden (Z/24/3640628).
Tenslotte is er ook dit jaar weer met de partners van het LBSP en de Binnenstad gewerkt aan de verdere versterking van het LBSP en de binnenstad.
Effectindicator | Realisatie | Streefwaarde 2023 | Bron | |||
---|---|---|---|---|---|---|
2020 | 2021 | 2022 | 2023 | |||
Doel 3A1 Betere ruimtelijke mogelijkheden voor bedrijven en instellingen | ||||||
3A1.a Aantal arbeidsplaatsen | 72.170 | 72.389 | 74.696 | nnb | 72.500 | Bedrijvenregister Zuid-Holland |
3A1.b Aantal bedrijfsvestigingen | 12.511 | 13.118 | 13.981 | nnb | 13.000 | Bedrijvenregister Zuid-Holland |
3A1.c Percentage leegstand in kantoren | 7,9% | 4,0% | 4,1% | 4,1% | 7,0% | Kantorenmonitor Holland Rijnland |
3A1.d Aantal arbeidsplaatsen op het Leiden Bio Science Park | 19.808 | 20.379 | 21.212 | nnb | 23.400 | Bedrijvenregister Zuid-Holland |
3A1.e Index Economie071 | 115 | 119 | 122 | nnb | 117 | Economie071 |
3A1.f Percentage functiemenging | 55,0% | 55,1% | 55,4% | nnb | - | LISA (BBV - via wsjg) |
3A1.g Aantal vestigingen van bedrijven per 1.000 inwoners van 15 t/m 64 jaar | 139,6 | 148,1 | 156,2 | nnb | - | LISA (BBV - via wsjg) |
3A1.h Percentage demografische druk* | 51,1% | 51,5% | 51,1% | 50,8 | - | CBS (BBV - via wsjg) |
Een overzicht van realisatie- en streefwaarden van de indicatoren (ook uit vorige begrotingen) staat op LeideninCijfers.
Percentage leegstand in kantoren
Het percentage leegstand in kantoren van Leiden blijft laag omdat de bouw van nieuwe kantoorruimte in Leiden achterblijft bij de verwachting. De behoefte aan kantoorruimte in Leiden en de beschikbare ruimte maken dat Leiden een laag leegstandspercentage heeft, dat onder de frictieleegstand ligt. Juist door nieuwe kantoren toe te voegen zal de dynamiek op de markt toenemen, waardoor het leegstandspercentage iets zal stijgen. Hierdoor ontstaat een gezonde kantorenmarkt, waardoor verhuisbehoefte beter ingevuld kan worden en kantoorgebruikers zich in Leiden kunnen vestigen.
Doel | Prestatie | |
---|---|---|
3B1 Sterker ondernemersklimaat | 3B1.1 Faciliteren bedrijvigheid, starters en ondernemerschap in Leiden | |
3B1.2 Verbeteren aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt en stimuleren ondernemerschap | | |
3B2 Meer kennisintensieve bedrijvigheid | 3B2.1 Stimuleren en aquisitie van kennisintensieve bedrijvigheid en netwerken | |
Toelichting op prestaties
3B1.1 Faciliteren bedrijvigheid, starters en ondernemerschap in Leiden
In 2023 heeft Economie071 geen regionale startersavond georganiseerd. Er wordt nagedacht deze startersavond eenmaal per twee jaar te organiseren en in het jaar ertussen een innovatiemarkt. PLNT heeft een bruisend jaar achter de rug. Een greep uit de activiteiten:
Ook SWO is in 2023 erg actief geweest:
Effectindicator | Realisatie | Streefwaarde 2023 | Bron | |||
---|---|---|---|---|---|---|
2020 | 2021 | 2022 | 2023 | |||
Doel 3B1 Sterker ondernemersklimaat | ||||||
3B1.a Aantal startende bedrijven in Leiden | 2.205 | 2.139 | 2.227 | nnb | 2.200 | Bedrijvenregister Zuid-Holland |
Een overzicht van realisatie- en streefwaarden van de indicatoren (ook uit vorige begrotingen) staat op LeideninCijfers.
Doel | Prestatie | |
---|---|---|
3C1 Meer zakelijk en recreatief bezoek aan Leiden | 3C1.1 Citymarketing en stimuleren toeristische aantrekkelijkheid | |
3C1.2 Faciliteren Centrummanagement Leiden en marketing- en activiteitencampagne binnenstad | | |
3C1.3 Inspanningen en programmasturing Binnenstad | |
Effectindicator | Realisatie | Streefwaarde 2023 | Bron | |||
---|---|---|---|---|---|---|
2020 | 2021 | 2022 | 2023 | |||
Doel 3C1 Meer zakelijk en recreatief bezoek aan Leiden | ||||||
3C1.a Aantal arbeidsplaatsen in de bezoekerseconomie | 11.483 | 11.190 | 11.422 | 11.300 | Bedrijvenregister Zuid-Holland | |
3C1.b Aantal arbeidsplaatsen in de Leidse binnenstad | 18.703 | 18.301 | 18.808 | 18.100 | Bedrijvenregister Zuid-Holland | |
3C1.c Aantal bezoeken in de binnenstad per week | 161.000 | 125.000 | 172.000 | 168.200 | 220.000 | Locatus passantentellingen |
Een overzicht van realisatie- en streefwaarden van de indicatoren (ook uit vorige begrotingen) staat op LeideninCijfers.
Aantal bezoeken in de binnenstad per week
Het aantal wekelijkse bezoeken in de binnenstad is in 2023 met 2,2% gedaald van 172.000 bezoekers in 2022 naar 168.200 bezoekers per week in 2023. Deze daling past binnen de lange termijn trend van binnensteden dat het aantal bezoekers daalt. Om de ontwikkeling van het aantal passanten in de binnenstad meer inzichtelijk te krijgen werken we aan een nieuwe manier van monitoring.
Doel | Prestatie | |
---|---|---|
3D1 Circulaire economie | 3D1.1 Circulaire bouw | |
3D1.2 Verwaarden van materiaalstromen | | |
3D1.3 Circulair inkopen | |
3D1.1 Circulaire bouw
De gemeentelijke doelstelling om 100% circulair uit te vragen voor bouwprojecten in 2023 is behaald. Hierbij wordt ingezet op de acht circulaire werkprincipes verdeeld over drie thema's: 1) Preventie (niet doen wat niet nodig is), 2) Waardebehoud (hergebruik en levensduurverlenging) en 3) Waardecreatie (wanneer nieuw materiaalgebruik onoverkoombaar is, dit zo duurzaam mogelijk te doen). We monitoren dit met het door ons ontwikkelde monitoringsinstrument de ‘Leidse Ladder Circulaire Bouw’. Zowel onze werkwijze en manier van monitoren krijgt veel landelijke aandacht. Zo organiseerden we in samenwerking met City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen (ministerie Binnenlandse Zaken) in november 2023 een landelijke dag over dit instrument, waarbij we meer dan 50 verschillende gemeenten en andere overheidsinstanties hebben ontvangen.
Om bouwprojecten van derden meer circulair te maken, is er ingezet op faciliteren, stimuleren en inspireren van onze grootste bouwpartners. Bijvoorbeeld door het ondertekenen van het convenant Toekomstbestendige Woningbouw, projectadvisering en de aanpassing van gemeentelijke documenten. Dit heeft geleid tot een flinke verduurzaming bij de Maretoren aan de Schipholweg, waar meer op gerecyclede en biobased materialen werd ingezet dan in het originele plan opgenomen. Bij het kavelpaspoort voor Stationsplein 107 is circulair bouwen in de vorm van hergebruik en aansporen tot het gebruik van biobased materialen vastgelegd. Verder ligt er nu ook in de tender van Vijfhoven veel nadruk op duurzaam en toekomstbestendig bouwen bij de uitvraag.
Er is ook meer landelijke samenwerking opgezet. Zo werken we nu met de koplopersgroep Circulaire gemeenten om een effectiever signaal af te geven aan het Rijk en duidelijk te maken wat gemeenten nodig hebben om hun rol te pakken in de circulaire transitie. Deze deelname heeft bijgedragen aan circulaire beleidscapaciteit bij de VNG en het agenderen van het onderwerp bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, die verantwoordelijk is voor het Nationaal Programma Circulaire Economie. Hierdoor worden we meer meegenomen en delen we onze kennis in de aanloop van het maken van landelijk beleid. Dit heeft geleid tot het vergroten van de slagkracht van onze gemeente.
3D1.2 Verwaarden van materiaalstromen
Om innovatieve bedrijvigheid en onderlinge kennisdeling te stimuleren en ondersteunen, kijken we onder andere terug op twee succesvolle subsidieronden Circulair Verwaarden, de goed bezochte netwerkbijeenkomst Leiden Meets Circulair en de versterkte samenwerking met Circulair West en de Provincie Zuid-Holland.
Ook hebben we met het voortzetten van het Leidse KOPlopers project samen met vele ondernemers, sport- en studentenverenigingen het gebruik van herbruikbare bekers in Leiden aangejaagd.
We hebben kennis opgedaan over de grootste en meest vervuilende materiaalstromen in Leiden. Deze inzichten vormen de basis van de in 2023 vastgestelde strategie Circulaire Economie 2024-2027 en bijbehorend uitvoeringsprogramma.
3D1.3 Circulair inkopen
Het MVI-Actieplan 2.0 loopt op koers. Inhoudelijke informatie over het MVI-actieplan en de daarin omschreven MVI-doelen staan vermeld in de paragraaf bedrijfsvoering.
Effectindicator | Realisatie | Streefwaarde 2023 | Bron | |||
---|---|---|---|---|---|---|
2020 | 2021 | 2022 | 2023 | |||
Doel 3D1 Gemeente Leiden wil conform nationale doelen in 2050 een circulaire economie gerealiseerd hebben | ||||||
3D1.a Kilogram huishoudelijk restafval per inwoner | - | 210 | 187 | nnb | 150 | CBS |
3D1.b Aantal arbeidsplaatsen in de circulaire economie | 677 | 679 | 710 | nnb | 687 | Werkgelegenheids- en bedrijvenregister Zuid-Holland |
3D1.c Aandeel circulaire uitvragen bouw | - | - | - | - | 75% | MVI zelfevaluatietool SP71 |
Een overzicht van realisatie- en streefwaarden van de indicatoren (ook uit vorige begrotingen) staat op LeideninCijfers.
In 2023 zijn de volgende kaderstellende beleidsstukken vastgesteld:
Economie | Rekening | Begroting | Wijziging | Begroting
2023 | Rekening | Verschil | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Ruimte om te ondernemen | Lasten | 1.416 | 1.447 | 1.167 | 2.615 | 2.299 | 316 |
Baten | -471 | -529 | 148 | -381 | -555 | 173 | |
Saldo | 946 | 918 | 1.315 | 2.233 | 1.744 | 489 | |
Faciliteren/Stimuleren van ondernemen | Lasten | 5.284 | 5.226 | -482 | 4.744 | 4.688 | 55 |
Baten | -198 | -3 | -190 | -193 | -176 | -17 | |
Saldo | 5.085 | 5.222 | -672 | 4.550 | 4.513 | 38 | |
Marketing en promotie | Lasten | 2.572 | 2.513 | 655 | 3.168 | 3.008 | 160 |
Baten | -1.488 | -1.419 | 0 | -1.419 | -1.455 | 36 | |
Saldo | 1.085 | 1.093 | 655 | 1.748 | 1.553 | 195 | |
Circulaire Economie | Lasten | 1.064 | 1.146 | 429 | 1.575 | 1.447 | 129 |
Baten | 0 | 0 | 0 | 0 | -1 | 1 | |
Saldo | 1.064 | 1.146 | 429 | 1.575 | 1.446 | 129 | |
Programma | Lasten | 10.336 | 10.332 | 1.769 | 12.101 | 11.442 | 659 |
Baten | -2.156 | -1.952 | -42 | -1.994 | -2.186 | 192 | |
Saldo van baten en lasten | 8.179 | 8.380 | 1.727 | 10.107 | 9.256 | 852 | |
Reserves | Toevoeging | 605 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Onttrekking | -1.443 | -100 | -723 | -823 | -441 | -382 | |
Mutaties reserves | -838 | -100 | -723 | -823 | -441 | -382 | |
Resultaat | 7.342 | 8.280 | 1.004 | 9.284 | 8.815 | 469 |
Reserves programma 3 | Rekening | Begroting | Wijziging | Begroting
2023 | Rekening | Verschil | |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Reserve programma Binnenstad P3 | Toevoeging | 605 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Onttrekking | -664 | 0 | -460 | -460 | -253 | -207 | |
Saldo | -59 | 0 | -460 | -460 | -253 | -207 | |
Reserve economische impulsen Kennisst P3 | Toevoeging | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Onttrekking | -451 | 0 | -150 | -150 | -94 | -56 | |
Saldo | -451 | 0 | -150 | -150 | -94 | -56 | |
reserve grondexploitaties P3 | Toevoeging | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Onttrekking | -50 | -50 | 0 | -50 | -50 | 0 | |
Saldo | -50 | -50 | 0 | -50 | -50 | 0 | |
Reserve Duurzame Stad P3 | Toevoeging | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Onttrekking | -21 | -50 | -113 | -163 | -44 | -119 | |
Saldo | -21 | -50 | -113 | -163 | -44 | -119 | |
Reserve Sociaal Domein P3 | Toevoeging | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Onttrekking | -257 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Saldo | -257 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | |
Totaal | Toevoeging | 605 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Onttrekking | -1.443 | -100 | -723 | -823 | -441 | -382 | |
Reserves programma 3 | -838 | -100 | -723 | -823 | -441 | -382 |
BELEIDSTERREINEN
Toelichting op beleidsterreinen met financiële afwijkingen (op de lasten en/of baten) > € 250.000.
3A Ruimte om te ondernemen
Financiële afwijkingen | Saldo | Saldo lasten | Saldo baten |
---|---|---|---|
Actieplan Versterking Leidse Economie | 187.000 | 187.000 | |
Revitalisering werklocaties | 104.600 | 104.600 | |
Internationaliseren | 63.500 | 63.500 | |
Gebiedsmanagement Leiden Bio Science Park | -57.200 | -102.400 | 45.200 |
Overig economisch beleid | 191.200 | 63.000 | 128.200 |
489.100 | 315.700 | 173.400 |
3B Faciliteren en stimuleren van ondernemen
Er zijn geen financiële afwijkingen (op de lasten en/of baten) > € 250.000
3C Marketing en promotie
Er zijn geen financiële afwijkingen (op de lasten en/of baten) > € 250.000
3D Circulaire economie
Er zijn geen financiële afwijkingen (op de lasten en/of baten) > € 250.000
RESERVES
Geen toelichting op afwijkingen Reserves > € 250.000.
INVESTERINGEN
Overschrijdingen op investeringskredieten
Nvt
Toelichting op investeringskredieten die worden afgesloten met een opvallend overschot
Nvt
Toelichting op investeringskredieten ouder dan drie jaar die niet afgesloten worden bij de jaarrekening
7101595 LBSP Biodivers
Het project LBSP Biodivers loopt tot 2027. Nog niet alle geplande maatregelen ter bevordering van de biodiversiteit op het LBSP zijn gereed. Het project is voor een belangrijk deel gebonden aan het plantseizoen om maatregelen te realiseren. Het effect van veranderingen buiten het plantseizoen heeft namelijk gevolgen voor leefbaarheid van de flora en fauna binnen het LBSP. In 2024 staat op de planning het aanpakken van de Leeuwenhoek vijver in het Leeuwenhoekpark, verbeteren groen in deel van het Schilperoortpark en het maken van een gedragen visie voor dit onderwerp in het gebied. Voor 2025 staat de Ehrenfestweg en de onderdoorgangen bij de A44 op de planning om te verbeteren.
7101696 prg binnenstad 2020-2024
Het krediet Binnenstad loopt tot 2024. In 2023 is één openbaar toilet toegevoegd. Er is nog ruimte voor investeringen in openbare toiletten in 2024.