Jaarstukken 2023

Onderhoud kapitaalgoederen

In deze paragraaf wordt aangegeven hoe kapitaalgoederen in gemeentelijk eigendom worden beheerd. In de Financiële verordening ex artikel 212 van de Gemeentewet (RV 13.0017), staat in artikel 13 dat er een actueel beleidskader onderhoud kapitaalgoederen is.

Voor de vervangingsinvesteringen wordt u verwezen naar Bijlage 5.4 Staat van Investeringskredieten. Het verloop van de voorzieningen wordt toegelicht in de balans/financiële positie.

Beleidskader
De Beleidsnota Onderhoud kapitaalgoederen vormt het beleidskader voor de uitvoering van het onderhoud en het beoogde onderhoudsniveau. Uitvoering van dit beleidskader leidt tot een bestendige situatie waarin de kapitaalgoederen worden onderhouden conform vastgestelde functionaliteit en kwaliteitsniveau (ambities bijvoorbeeld schoon en veilig) waarbij de totale kosten worden geoptimaliseerd.

De beleidskaders en de bijbehorende beheerplannen van de kapitaalgoederen bevatten per kapitaalgoed:

  • de werkzaamheden die in het kader van de instandhouding van het kapitaalgoed gedaan worden;
  • het onderhoudsniveau;
  • de grootte van het areaal;
  • de kosten voor de instandhouding van het kapitaalgoed zoals klein- en groot onderhoud en vervangingskosten;
  • de huidige staat van onderhoud zoals een technische beoordeling en schouw van de kwaliteit van het kapitaalgoed;
  • een scenario voor het onderhoud van kapitaalgoederen.

Binnen Leiden is in 2023 sprake van de volgende kapitaalgoederen:

  1. Water (o.a. baggeren)
  2. Openbare verlichting
  3. Groen ( inclusief bomen)
  4. Kunstwerken
  5. Walmuren, beschoeiingen en natuurvriendelijke oevers
  6. Straatmeubilair
  7. Spelen
  8. Wegen
  9. Riolering
  10. Vastgoed
  11. Sportaccommodaties

Overzicht beheerplannen

In 2021 zijn de nieuwe Uitvoeringsprogramma's Beheer (verder beheerplan genoemd) 2022-2026 voor de kapitaalgoederen vastgesteld. In 2023 is het nieuwe Integraal Waterketenplan 2024-2028 vastgesteld. De volgende beheerplannen worden per programma opgenomen.

Programma

Omschrijving beheerplan

Vastgesteld door de raad

Frequentie actualisatie

Volgende actualisatie

Voorziening

Financiële vertaling in de begroting

Achterstallig onderhoud

5

Beheerplan Water

2021

Een keer per 5 jaar

2027

Ja

Ja

Nee

5

Beheerplan Openbare Verlichting

2021

Een keer per 5 jaar

2027

Nee

Ja

Nee

5

Beheerplan Groen

2021

Een keer per 5 jaar

2027

Nee

Ja

Nee

5

Beheerplan Kunstwerken

2021

Een keer per 5 jaar

2027

Ja

Ja

Nee

5

Beheerplan Walmuren

2021

Een keer per 5 jaar

2027

Ja

Ja

Nee

5

Beheerplan Straatmeubilair

2021

Een keer per 5 jaar

2027

Nee

Ja

Nee

5

Beheerplan Spelen

2021

Een keer per 5 jaar

2027

Nee

Ja

Nee

5

IWKp 2024-2028

2023

Een keer per 5 jaar

2029

Ja

Ja

Nee

5

Beheerplan Wegen

2021

Een keer per 5 jaar

2027

Ja

Ja

Nee

6

MJOP Gemeentelijk Vastgoed

2021

Een keer per 5 jaar

2026

Ja

Ja

Nee

8

Beheerplan Sport

2021

Een keer per 5 jaar

2027

Ja

Ja

Nee

Onderstaand wordt per kapitaalgoed ingegaan op: Gewenst kwaliteitsniveau (beleid en doelen) en Wat hebben we ervoor gedaan? (prestaties). Gegevens over financiën en enkele kerngegevens zijn aan het eind van deze paragraaf opgenomen.

Water

Gewenst kwaliteitsniveau.

De gemeente onderhoudt de watergangen op het niveau van beeldkwaliteitsniveau B CROW. En we doen dit om de waterkwantiteit te borgen en de waterkwaliteit te verbeteren. Het reguliere onderhoud en het groot onderhoud van watergangen wordt uitgevoerd volgens het Uitvoeringsprogramma Water 2022-2026, conform de “Legger” en de gedragscode “Wet Natuurbescherming voor waterschappen”.

Wat hebben we er voor gedaan?

  • Het regulier onderhoud van de van de fonteinen.
  • De beheerstrategie en waterkwaliteit van de van de fonteinen is verbeterd.
  • De pompkelder en de installatie van de historisch Visfontein is geheel vernieuwd.
  • Het risicogestuurd ‘vissen van bladafval' en het verwijderen van vuil uit waaihoeken is uitgevoerd.
  • In de maanden september, oktober en november vindt de jaarlijkse “Schouw Rijnland” plaats, hierbij wordt circa 110 km watergang geschoond van vegetatie.
  • Het regulier onderhoud is uitgevoerd aan de zes waterspeelplaatsen en negentien fonteinen.
  • Er is circa 5.000 m3 aan baggerwerkzaamheden uitgevoerd en de naastgelegen duikers zijn doorgespoten.


­Openbare Verlichting

Gewenst kwaliteitsniveau.

Voor nieuw aan te brengen openbare verlichting past de gemeente Leiden de landelijk geaccepteerde Richtlijn Openbare Verlichting (ROVL-2011) toe. Het garanderen van veiligheid van iedereen die zich in de buurt van elektrische installaties bevindt of er arbeid aan verricht, wordt geregeld door het toepassen van de normen NEN 1010 (voor de aanleg van installaties) en NEN 3140 (voor de bedrijfsvoering van bestaande installaties). Voor lichtmasten streven we visueel naar beeldkwaliteitsniveau B conform CROW.

Wat hebben we er voor gedaan?

  • Wijkgerichte vervanging uitgevoerd van masten en armaturen op basis van levensduur (waar mogelijk in combinatie met andere domeinen/projecten).
  • Wijkgericht conservering van lichtmasten.
  • De geplande vervangingen conform het Beheerplan OVL zijn uitgevoerd.
  • De reguliere werkzaamheden (dagelijks en grootonderhoud) zijn verspreid over het gehele gebied van de gemeente uitgevoerd.
  • Bij vervanging van illuminatieverlichting van bijzondere gebouwen en objecten blijft de doelstelling om bij vervanging in een eigen aan/uitschakeling in de installatie te voorzien. In de praktijk wordt per geval bekeken of dit haalbaar is tegen acceptabele kosten. In 2023 zijn vijf schakelingen vervangen.
  • De energielevering van elektriciteit (2023) is contractueel geregeld. Leiden kocht en koopt haar elektriciteit 100% duurzaam in.

Groen 

Gewenst kwaliteitsniveau.

Voor groen geldt de onderhoudsambitie “beeldkwaliteitsniveau B CROW”. Daarnaast zijn er in 2023 werkzaamheden uitgevoerd om de kwaliteit van het groen te verbeteren en te vergroten.

Wat hebben we er voor gedaan?

  • Ook in 2023 zijn locaties in Leiden vergroend. Naast de vele geveltuinen en boomspiegels zijn de versteende locaties Agrippinastraat Noord, Snelliusplaats, Sophiastraat, Oostdwarsgracht, Zuster Reicherstraat (ganzenplek) en Flevoweg omgezet naar een groenere plek.
  • De biodiversiteit verbetert door ecologischer te maaien; diverse gazons zijn omgevormd naar bermen of sommige bermen maaien we inmiddels met een andere maaifrequentie. Er is het afgelopen jaar ca 73.542 m2 (7,4 ha) aan oppervlakte berm bijgekomen in plaats van verharding, plantvakken, weide en/of gazon. Hierdoor krijgen kruiden meer kans en ontstaan voedselcorridors voor insecten.
  • Het sinusbeheer (maaien in sinusvormige patronen) is in 2023 overgezet naar mozaïek maaien. Met mozaïek maaien wordt er in delen gemaaid. Hierdoor ontstaat er een variatie in de berm. Zo is er op elk moment van het jaar voor insectensoorten wat wils: van nectarplanten tot overwinteringsplekken.
  • Op diverse locaties in de stad is gewerkt aan groeiplaatsverbetering van bomen. Hierbij wordt een afweging gemaakt op basis van doelmatigheid. Bij een klein aantal bomen met een lage levensverwachting wordt de groeiplaats niet meer verbeterd en is het vertrekpunt beter om in een later stadium goed opnieuw te beginnen. Over het algemeen worden de bomen die wortelproblemen geven, voorzien van voeding om wortelopdruk in de toekomst te voorkomen.
  • Er is uitvoering gegeven aan het beheerbewust inrichten. Vanuit groenbeheer houdt dit in dat bij reconstructievakken gestreefd wordt naar een inrichting die zowel extensief in beheer is, als vormgegeven wordt met soorten die de biodiversiteit bevorderen.
  • In 2023 zijn er 90 extra bomen geplant waarbij altijd gekeken is wat ecologisch waardevol is voor die locatie zonder daarmee punten te vergeten zoals juiste standplaats, gebruiksdruk, schaduw, vruchtvallen en functie van de boom voor die locatie.
  • Ook in Leiden zien we de laatste jaren een toename van (ongewenste) exotische planten. Hierbij moet onder andere gedacht worden aan de reuzeberenklauw en de Japanse duizendknoop. Niet alleen andere planten en diersoorten ervaren hier hinder van maar ook privébezittingen kunnen hierdoor aangetast worden. In 2023 zijn locaties waar de Japanse Duizendknoop groeit aangepakt om verdere verspreiding te voorkomen.

Kunstwerken 

Gewenst kwaliteitsniveau.

De bruggen, tunnels en viaducten worden beheerd en onderhouden op het vastgestelde onderhoudsniveau B CROW. De specifieke NEN-normen staan in het beheerplan Kunstwerken 2022-2026.

Wat hebben we er voor gedaan?

  • Cyclisch onderhoud conserveren, metselwerk en remmingswerken. Er is een begin gemaakt met het schilderen van de poppenleuningen van de historische poppenleuningen in de originele zwarte kleur. Dat wordt in 2024 afgemaakt.
  • Het groot onderhoud van de Karnemelksebrug en de Schrijversbrug is uitgevoerd.
  • De vervanging van de drie grote parkbruggen Klein Cronestein is uitgevoerd.
  • De voorbereiding van de vier verkeersbruggen in de Vlietweg is uitgevoerd. Waarbij in overleg met stakeholders, drie in 2024 worden gerealiseerd, en één in 2026.
  • De vernieuwing en het groot onderhoud van de JC Brug is in samenwerking met de Provincie Zuid-Holland voorbereid. De aanbesteding is in 2023 afgerond.
  • De werkzaamheden aan de Joop Walenkamptunnel zijn uitgevoerd. De werkzaamheden voor het Zwartepad viaduct en Plesmanlaan (onder spoor) zijn voorbereid.
  • Vernieuwing heugels, cilinders en panamawielen (conform machinerichtlijn) Admiraalsbrug uitgevoerd.;
  • Start werkvoorbereiding machinerichtlijn Rijnzichtbrug en Singelparkbrug en Grote Havenbrug.
  • Werkvoorbereiding brandvertragende beplating, overgang naar ledverlichting en vernieuwing elektronica Stationspleintunnel.

Walmuren, beschoeiingen en Natuurvriendelijke oevers 

Gewenst kwaliteitsniveau.

De gemeente onderhoudt de walmuren op beeldkwaliteitsniveau B CROW.

Wat hebben we er voor gedaan?

  • Het meerjarige programma voor beschoeiingen en damwanden (groot onderhoud en vervanging) is in uitvoering. Dit programma loopt tot 2025.
  • De voorbereiding van de damwand Cronesteinkade is afgerond.
  • De voorbereiding van de vervanging van de damwand Schelpenkade in samenwerking met riolering en wegen is uitgevoerd.
  • De meerjarige uitvoeringsplanning en de aanbesteding herstel achterschotten L-wanden kademuren is uitgevoerd.
  • Klimaatadaptatie, bijvoorbeeld het ondersteunen van het grondwaterregulerend systeem en groeiplaatsverbetering in de vorm van verdubbeling van de boomspiegel, het aanbrengen van bomengrond en het aanbrengen van bomengranulaat onder de parkeerplaatsen wordt onderdeel deze werkzaamheden. Dit alles in samenwerking met de domeinen riolering, wegen, groen, en samen aan de slag.

Straatmeubilair

Gewenst kwaliteitsniveau.

Het straatmeubilair in de openbare ruimte wordt onderhouden op beeldkwaliteitsniveau B CROW, conform het beleidskader openbare Ruimte, Straatmeubilair.

Wat hebben we er voor gedaan? 

  • Het straatmeubilair wordt cyclisch onderhouden.
  • Er zijn verbeteringen doorgevoerd voor de uitvoering van het dagelijks onderhoud. Een aantal beeldmeetlatten van straatmeubilair voldeed niet aan beeldkwaliteit B CROW. In 2023 is daarmee voor Straatmeubilair Leiden breed weer voldaan aan beeldkwaliteit B.

Spelen 

Gewenst kwaliteitsniveau.

Voor Spelen geldt beeldkwaliteitsniveau B CROW. Daarnaast dienen speeltoestellen te voldoen aan de Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen.

Wat hebben we er voor gedaan? 

  • Het onderhoud aan de speeltuinen en openbare speelplekken is uitgevoerd conform het beheerplan spelen 2022-2026.
  • In 2023 zijn 19 speelplekken vervangen, of deels vernieuwd/gerenoveerd. De betrokkenheid vanuit de wijk bij deze vervangingen is toegenomen. Extra aandacht wordt gevraagd en is geleverd op het participatieproces;
  • Er is veel aandacht geweest (nog steeds) voor duurzaamheid en het circulair gebruik materialen en toestellen. Dit doen we door verouderde toestellen compleet te renoveren en te herplaatsen.
  • Er is extra aandacht besteed aan het onderhoud van de valondergronden waarmee de levensduur wordt verlengd en het gebruik van materiaal verminderd.

Wegen 

Gewenst kwaliteitsniveau

Het kapitaalgoed wegen wordt onderhouden en in stand gehouden op beeldkwaliteitsniveau B CROW.

Wat hebben we er voor gedaan?

  • De achterstand in het onderhoud van elementenverharding door vertraging in de aanbesteding in 2022 is deels ingehaald. Eind 2024 zullen we helemaal bij zijn.
  • De verharding van de Kanaalweg is nog niet uitgevoerd. Deze is doorgeschoven naar 2024.
  • In de wijken Merenwijk en Leiden Noord is groot onderhoud uitgevoerd.
  • In de wijken Binnenstad Zuid en Stevenshof is groot onderhoud uitgevoerd. Binnenstad Zuid loopt nog door in 2024.
  • Er zijn diverse deklaagvervangingen verspreid door de stad uitgevoerd vanuit asfaltonderhoud;
  • Tegelijk met de onderhoudswerkzaamheden is groeiplaatsverbetering voor bomen die wortelopdruk veroorzaken toegepast.
  • Tijdens de onderhoudswerkzaamheden zijn waar mogelijk (kleine) verkeerskundige verbeteringen uitgevoerd.
  • De Groene Kansenkaart is een integraal onderdeel van de werkzaamheden.

Riolering 

Gewenst kwaliteitsniveau

De rioolreinigingen en rioolinspecties worden uitgevoerd op basis van de hiervoor geldende landelijke beoordelingsrichtlijnen (BRL) en de NEN 3399 en NEN 13508.

Wat hebben we ervoor gedaan?

  • Reiniging en inspectie van circa 50 km lengte aan riolering in de Stevenshof en Merenwijk.
  • Het renoveren van 11 gemalen.
  • Reinigen kolkafvoerleidingen.
  • Onderhoud zinker- en gemaalschuiven.
  • Reinigen circa 43.000 kolken.
  • De rioolvervangingsprojecten zijn integraal aangepakt waarbij in de ondergrond de energietransitie een plaats krijgt door ruimtereservering en tegelijkertijd een klimaatrobuust gescheiden systeem wordt aangelegd. Bovengronds wordt de openbare ruimte klimaatadaptief, biodivers en groener ingericht.
  • Het regulier onderhoud alsmede het groot onderhoud van het rioolsysteem is volledig uitgevoerd.
  • Na enige vertraging in het wijkvernieuwingsproject Vogelwijk loopt dit momenteel conform planning.

Vastgoed


Het niveau waarop het vastgoed (maatschappelijk vastgoed en ambtelijke huisvesting) in stand gehouden wordt, is vastgesteld aan de hand van een objectief meetinstrument voor het inspecteren en onderhouden van vastgoed. Een instrument dat is gebaseerd op de Conditiemetingsmethodiek volgens NEN 2767. Het niveau waarop het vastgoed onderhouden wordt is vastgesteld op conditieniveau 3. Voor de in stand houding van Rijksmonumenten wordt naast de NEN 2767 methodiek een specifieke methode toegepast voor het behouden van cultureel erfgoed. Deze systematiek wordt gehanteerd om een inschatting te kunnen maken van de kosten van het planmatig onderhoud. In deze systematiek wordt geen rekening gehouden met benodigde investeringen in het vastgoed zoals bijvoorbeeld verduurzaming van het vastgoed, vervangingsinvesteringen of voor het doorvoeren van verbeteringen in het vastgoed. Ook het huurdersonderhoud is niet meegenomen in het MJOP omdat dit een taak is van de huurders.

In 2021 is het meerjaren onderhoudsplan (hierna: MJOP) opgesteld voor het gemeentelijk vastgoed. Middels het MJOP wordt inzichtelijk gemaakt hoe het beheer en onderhoud voor de periode 2022-2031 wordt vormgegeven en hoe de hiervoor benodigde structurele middelen zich verhouden tot de beschikbare structurele middelen. Iedere 5 jaar wordt het MJOP geactualiseerd zodat een goede aansluiting met marktontwikkelingen gemaakt kan worden. Dit draagt bij aan goed inzicht in de lange termijn ontwikkeling van de gemeentefinanciën, met name de lange termijn kosten voor het onderhoud van het gemeentelijk vastgoed. Uit de analyse van het MJOP is gebleken dat extra budget nodig is om het vastgoed te onderhouden.

Daarnaast wordt gewerkt aan het verduurzamen van het vastgoed conform de routekaart verduurzaming vastgoed. Er is gekozen voor een gefaseerde aanpak omdat niet alle panden tegelijkertijd verduurzaamd kunnen worden en hierdoor de financiering ook gefaseerd kan worden geregeld. Tijdens de vorige coalitie (2018-2022) is voor de verduurzaming van het vastgoed een krediet beschikbaar gesteld van circa 4,3 miljoen voor de verduurzaming van ongeveer 15 panden. We verwachten dat deze werkzaamheden in 2024 zijn afgerond. Voor de verduurzaming van de volgende fase is een krediet beschikbaar gesteld van 2.198.214. Dit is opgenomen in het bestuursakkoord 2022-2026. In de kaderbrief 2023-2027 is een krediet van 2.586.186 beschikbaar gesteld.

Er is bepaald welke panden worden verduurzaamd en er wordt in 2024 gestart met de werkzaamheden.

Sportaccommodaties

Gewenst kwaliteitsniveau

De te handhaven kwaliteitsnormen zijn conditie score 3 van de NEN2767 voor gebouwen. Voor de sportvelden gelden de vastgestelde kwaliteitseisen van NOC-NSF en het voldoen aan de richtlijnen en de functionele eisen van de betreffende sportbonden voor het beoefenen van hun sport op de sportvelden. Voor de omliggende buitenterrein is dit volgens de CROW-beheersystematiek, beeldkwaliteitsniveau B.

Wat hebben we ervoor gedaan?

  • De verduurzamingsmaatregelen die in ons Duurzame MeerjarenOnderhoudsplan zijn opgenomen zijn uitgevoerd. Dit sluit aan op de doelen die zijn opgenomen in de routekaart en onze ambities voor een klimaat-neutrale en klimaat-ingerichte stad in 2050;
    • Dakbedekking op sportcomplex De Zijl is vervangen en ook geschikt gemaakt voor zonnepanelen en er is een aantal circulatiepompen vervangen (structureel minder energieverbruik).
    • Op de buitensportaccommodaties in beheer van de gemeente is de veldverlichting versneld vervangen naar led veldverlichting.
    • Bij TC Roomburg is de (lucht)verwarming installatie vervangen door een regelbare airco installatie.
    • Er is witte (warmtewerende) dakafwerking op het kleedgebouw en de kantine van Pernix aangebracht;
    • Er is HR++ glas geplaatst in kleedgebouw Docos voetbal.
    • Op kunstgrasvelden Boshuizerkade is SBR-infill vervangen door toplagen met natuurlijke infill.
  • Verder gewerkt aan opdrachten Zwembad en IJshal de Vliet, het Indoor Sportcentrum, wijksportpark De Mors, tennis gravel en velden Merenwijk, toplaag vervanging kunstgrasvelden op meerdere buitensport accommodaties en meedenken naar het zoeken van een locatie voor een 4e veld voor hockey.
  • Voorbereiding renovaties van kleedvoorzieningen op sportpark Kikkerpolder 1, 2 en Noord om te voldoen aan nieuwe normering en eisen.
  • Voor hockey is bij Sporting Trigon op Cronesteinkade een half hockeyveld gecombineerd met korfbal gerealiseerd.
Financieel overzicht x 1.000

Financieel overzicht x 1.000

   

Beheerplan

Begroting 2023 na wijziging

Jaarrekening 2023

Verschil

Water (baggeren)

Onderhoudsbudget

681

579

-102

Voorziening

274

274

0

Kapitaallasten

88

88

0

Openbare verlichting

Onderhoudsbudget

421

465

44

Voorziening

3

0

-3

Kapitaallasten

407

397

-11

Groen

Onderhoudsbudget

3.673

3.957

284

Voorziening

0

909

909

Kapitaallasten

1.214

1.212

-3

Kunstwerken

Onderhoudsbudget

1.098

1.115

17

Voorziening

1.443

1.443

0

Kapitaallasten

1.070

1.069

-1

Walmuren

Onderhoudsbudget

228

208

-21

Voorziening

375

375

0

Kapitaallasten

91

91

0

Straatmeubilair

Onderhoudsbudget

1.343

994

-348

Voorziening

0

0

0

Kapitaallasten

939

939

0

Spelen

Onderhoudsbudget

312

245

-66

Voorziening

0

0

0

Kapitaallasten

344

344

0

Wegen

Onderhoudsbudget

1.419

908

-511

Voorziening

2.727

2.727

0

Kapitaallasten

3.447

3.445

-2

Riolering

Onderhoudsbudget

1.709

1.799

90

Voorziening

962

747

-215

Kapitaallasten

866

866

-1

Vastgoed

Onderhoudsbudget

3.544

2.558

-986

Voorziening

3.031

3.031

0

Kapitaallasten

11.868

11.867

-1

Sportaccommodaties

Onderhoudsbudget

1.375

1.631

256

Voorziening

1.150

1.150

0

Kapitaallasten

1.938

1.937

-1

Overzicht Kerngegevens

Eenheid

Waarde

   

Water

  

Oppervlakte Water in Leiden

m2

2.499.260

Fonteinen eigendom Leiden

st.

19

Waterspeelplaatsen in beheer Leiden

st.

6

Duikers

m1

860

   

Openbare verlichting

  

Lichtmasten, inclusief wandarmaturen, grondspots en overspanningen in beheer

st.

20.775

Armaturen

st.

21.739

Lichtbronnen LED (onderdeel armatuur)

st.

12.021

Lampen (conventionele armaturen)

st.

9.787

Kasten

st.

86

   

Groen

  

Areaal Groen (totaal)

ha

780,9

Groen Beheer Leiden

ha

483

Gras Beheer Leiden

ha

372

Natuurlijke beplanting Beheer Leiden

ha

64

Cultuur beplanting Beheer Leiden

ha

45

Bomen totaal in Leiden

st.

82.953

Bomen eigendom Leiden

st.

72.009

   

Kunstwerken

  

Vaste bruggen binnen Leiden

st.

257

Beweegbare bruggen binnen Leiden

st.

41

Fiets- / voetbruggen binnen Leiden

st.

206

Tunnels binnen Leiden

st.

29

Viaducten binnen Leiden

st.

19

Steigers

st.

75

   

Walmuren, beschoeiingen en natuurlijke oevers

  

Beschoeiingen eigendom Leiden

m1

72.617

Kademuren eigendom Leiden

m1

21.163

Damwanden eigendom Leiden

m1

32.739

Natuurlijke oevers eigendom Leiden

m1

142.964

   

Straatmeubilair

  

Banken/picknicktafels

st.

2.549

Fietsvoorzieningen

st.

12.423

Hekwerken

m1

11.141

Palen

st.

10.477

Verkeersvoorzieningen Borden c.a.

st.

13.362

Laadpalen verkeer

st.

168

Parkeerobject

st.

230

   

Spelen

  

Speeltuinen

st.

14

Speelplekken

st.

337

Speeltoestellen

st.

2.906

Speeltoestellen/Sportvoorzieningen

st.

284

   

Wegen

  

Asfalt (Dicht asfaltbeton)

m2

1.131.828

Elementen

m2

3.182.334

Cement

m2

19.843

Overige

m2

301.357

   

Riolering

  

Vrijverval riool Vuilwater

km1

333,2

Vrijverval riool Hemelwater

km1

49,7

Drukriolering

km1

34,6

Nooduitlaten

st.

176

HWA uitlaten

st.

81

Gemaal objecten

st.

329

Kolken

st.

43.716

   

Sportaccommodaties en velden

  

Zwembaden

st.

3

Sportparken met:

  

Voetbalvelden

st.

22,5

Korfbalvelden

st.

10

Hockeyvelden

st.

3,5

Atletiekbaan

st.

1

Tennisbanen

st.

21

Diverse sportaccommodaties (Sporthallen, Sportzalen, Turnhallen en Tafeltennishal)

st.

10

Overige velden voor andere takken van sport

st.

8

Buitengebied Jeugddorp

m2

14.771

   

Gebouwen in eigendom

  

Ambtelijke huisvesting en Maatschappelijk vastgoed

st.

100

Strategisch vastgoed

st.

32

Af te stoten vastgoed

st.

23

Complexen volkstuinen

st.

6

Areaal Jeugddorp (clubruimten)

st.

5