Jaarstukken 2023

Beleidsterrein 1A Bestuur

Doelen en prestaties bij 1A Bestuur

Doel

Prestatie

 

1A1 Volksvertegenwoordiging, kaderstelling en control

1A1.1 De gemeenteraad en raadscommissies vergaderen volgens de vastgestelde vergadercyclus

 

1A1.2 Burgers actief informeren over rol en werkzaamheden van de gemeenteraad

 

1A1.3 Ondersteuning van de gemeenteraad door de griffie, onderzoek door de rekenkamercommissie en controle door de accountant

 

1A2 Dagelijks besturen van de gemeente

1A2.1 Dagelijks besturen van de gemeente door het college

 

1A2.2 Informeren en betrekken van burgers, bedrijven en instellingen over besluiten en bij uit te voeren beleid

 

1A2.3 Organiseren van verkiezingen voor gemeente, provincie, waterschappen, Rijk en Europa

 

1A2.4 Strategische beleidsadvisering en onderzoek

 

1A2.5 Adviseren van bestuur over communicatie

 

1A3 Bijdragen aan en sturen op samenwerkingsverbanden

1A3.1 Sturing en toezicht houden op samenwerkingsverbanden

 

1A3.2 Bevorderen van intergemeentelijke samenwerking

 

Toelichting op prestaties

1A2.2 Informeren en betrekken van burgers, bedrijven en instellingen over besluiten en bij uit te voeren beleid

Gemeentelijke communicatie en het samenwerken met en in de stad (participatie) over projecten, beleid en uitvoering zijn nodig om de doelstellingen uit het beleidsakkoord te realiseren. Het college heeft daartoe in 2023 beleidsregels participatie vastgesteld. Hierin is vastgelegd aan welke voorwaarden participatie van zowel gemeente als initiatiefnemers minimaal moet voldoen. Bovendien zijn deze beleidsregels nodig om te kunnen werken met het Omgevingswetinstrumentarium. In 2023 zijn wij gestart met het opstellen van de handreiking samenwerken in de stad. Dit is de uitwerking van het door de gemeenteraad gevraagde handelingsperspectief participatie. De handreiking is inmiddels aangeboden aan de gemeenteraad voor bespreking in de commissie Leefbaar & Bestuur en vervolgens besluitvorming in de gemeenteraad. Een volgende stap is het werken aan een nieuwe participatieverordening.

1A2.3 Organiseren van verkiezingen voor gemeente, provincie, waterschap, Rijk en Europa

De opkomst bij de verkiezingen was dit jaar in Leiden zowel bij de verkiezingen voor Provinciale staten, Waterschappen als voor de Tweede Kamer hoger dan de landelijke opkomst. In 2023 is centraal tellen geïntroduceerd. Dit houdt in dat op de verkiezingsdag alleen de stemmen op lijstniveau worden geteld. Een dag later zijn vervolgens op een centrale locatie (Hooglandse kerk) de stemmen op kandidaatniveau vastgesteld. De nieuwe werkwijze is goed bevallen. Omdat we in Leiden willen dat iedereen kan stemmen, zijn er extra maatregelen genomen om de inclusiviteit te vergroten. Zowel voor slechtzienden, slechthorenden als mensen met een fysieke of verstandelijke beperking zijn voorzieningen getroffen.

Verbonden partijen



Holland Rijnland

Holland Rijnland is een samenwerkingsverband van en voor dertien gemeenten in het hart van de Randstad. Deze gemeenten werken vanuit een gezamenlijke strategische visie op de verdere ontwikkeling van de regio om de kwaliteit van wonen, werken, ondernemen en recreëren van burgers, bedrijven en instellingen in het gebied te bevorderen. (Zie voor meer informatie de paragraaf Verbonden partijen)

Holland Rijnland

Motieven en doelen deelname GR

Het bereiken van sommige maatschappelijke doelen kan alleen maar door middel van grootschalige samenwerking om slagkracht te realiseren.

Vraagstukken van mobiliteit, economie, wonen, groen en RO doen zich per definitie voor op de schaal van de agglomeratie. Agendering van samenwerkingspunten kan door alle gemeenten worden geïnitieerd.

Holland Rijnland is uitvoeringsorganisatie voor Regionaal Bureau Leerrecht, Woonruimteverdeling en Volwasseneducatie.

De Visienota Leiden en Regio 2019 geeft richting aan de taken die Leiden op de schaal van o.a. Holland Rijnland wil organiseren. Deze visie heeft ook voor de komende jaren geldingskracht.

Realisatie doelstellingen en prestaties 2023

Drie regionale structurerende visienotities vormen de basis voor regionale samenwerking: de mobiliteitsvisie, de ruimtelijke agenda en de Regionale Energiestrategie (RES). Deze drie strategische documenten zijn de basis geweest voor de Regionale Investeringsagenda (RIA). In 2023 is met vereende krachten gewerkt aan de RIA. Dit heeft geleid tot een pakket met algemeen verhaal, proposities per deelgebied en veertien prioritaire projecten. In 2024 volgt verdere besluitvorming.

Belangrijkste bestuurlijke mijlpalen 2023

Vaststelling meerjarenbegroting 2024

Regionale Investeringsagenda

Per 1 januari 2023 is de Serviceorganisatie Zorg een zelfstandige organisatie

Bijdrage 2023

Inwonersbijdrage en RBL €1.358.008

Regionaal Investeringsfonds €2.033.891

Voor eigenaarsrol, zie paragraaf Verbonden Partijen

Effectindicatoren bij 1A Bestuur

In de begroting 2023 zijn geen effectindicatoren opgenomen. Wel is aangegeven dat in 2023 opnieuw gekeken zou worden naar de indicatoren over het effect van de inzet van de gemeenteraad en het college. Naar aanleiding van de themabijeenkomst van de raad ‘Vertrouwen in het lokaal bestuur’ (30 maart 2023) en de aandacht voor dit vraagstuk in de raad, zijn drie nieuwe indicatoren vastgesteld die vanaf de Jaarstukken 2023 worden meegenomen.

Effectindicator

Realisatie

Streefwaarde 2023 *

Bron

2020

2021

2022

2023

Doel 1A1 Volksvertegenwoordiging, kaderstelling en control

1A1.a Percentage inwoners dat het oneens is met de stelling 'Ik voel mij vertegenwoordigd door de gemeenteraad'

-

25%

-

17%

15%

Stads- en Wijkenquête

Doel 1A2 Dagelijks besturen van de gemeente

1A2.a Percentage inwoners dat het oneens is met de stelling 'De gemeente wordt goed bestuurd'

-

11%

-

12%

10%

Stads- en Wijkenquête

1A2.b Percentage inwoners dat het oneens is met de stelling 'De gemeente doet genoeg om inwoners te betrekken'

-

-

-

18%

15%

Stads- en Wijkenquête

* Voor 2023 waren er nog geen streefwaarden bepaald. Dit betreffen de streefwaarden vanaf 2024 om u toch een indicatie te geven.

Een overzicht van realisatie- en streefwaarden van de indicatoren (ook uit vorige begrotingen) staat op LeideninCijfers.