Jaarstukken 2022

Beleidsterrein 7A Jeugd

Doelen en prestaties bij 7A Jeugd

Doel

Prestatie

 

7A1 Een krachtige pedagogische samenleving

7A1.1 Betrekken van de jeugd via jeugdparticipatie

 

7A1.2 Waarborgen kwaliteit (openbare) speelruimte

 

7A1. 3 Ondersteunen spelbevordering

 

7A2 Goede (gebiedsgerichte) ondersteuning en hulp aan jeugd en gezin

7A2.1 Vanuit het CJG uitvoeren Wet Publieke Gezondheid

 

7A2.2 Vanuit het CJG organiseren van informatie en advies en opvoedingsondersteuning

 

7A2.3 Vanuit het CJG organiseren van jeugdhulp door middel van jeugdteams

 

7A3 Goede specialistische hulp beschikbaar

7A3.1 Het doen organiseren van specialistische hulp

 

Toelichting op prestaties


7A1.2 Waarborgen kwaliteit (openbare) speelruimte
Leiden was in 2022 als winnaar van de Jantje Betonprijs de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland en ambassadeur voor ‘buiten spelen’. Er zijn bijgedragen geleverd aan diverse landelijke publicaties, de vakjury is in Leiden op bezoek geweest en er zijn voorbereidingen verricht voor Leiden als gastgemeente in 2023 voor de nieuwe editie van de Jantje Betonprijs. De Buitenspeeldag is in Leiden in 2022 groots gevierd met alle speeltuinverenigingen en in aanwezigheid van de stichting Jantje Beton.

In 2022 zijn vanuit het beheerplan Spelen en het Uitvoeringsplan Spelen verspreid over de stad 23 speelplekken opgeknapt. In Leiden Zuidwest zijn 6 speelplekken opgeknapt die met elkaar zijn verbonden door speelaanleidingen. In de binnenstad zijn 4 speelplekken tegelijk aangepakt. De verbouwing bij Speeltuinvereniging Ons Eiland is afgerond.

7A2.1 Vanuit het CJG uitvoeren Wet Publieke Gezondheid

Door personeelstekorten hanteerde de JGZ de eerste helft van 2022 een aangepaste dienstverlening. De angepaste dienstverlening hield in dat er in overleg met de ouder geen standaard afspraken voor meerdere contactmomenten werden ingepland en dat de kinderen in het primair onderwijs geen reguliere oproep voor een contactmoment kregen. De JGZ heeft nauw contact met het onderwijs gehouden zodat kinderen/gezinnen die zorg nodig hebben, tijdig gesignaleerd werden en de bezetting van het klantcontactcentrum werd opgehoogd voor de mogelijkheid om meer vragen te beantwoorden en de Groeigids chat werd buiten kantoortijden benut om ouders en jongeren van dienst te zijn. Deze aangepaste dienstverlening heeft geen opvallende gevolgen gehad en de personeelstekorten zijn opgelost. Er is direct een inhaalslag gemaakt waardoor al de standaardvaccinaties doorgang hebben kunnen vinden.

7A2.2 Vanuit het CJG organiseren van informatie en advies en opvoedingsondersteuning

Acties die er in 2022 uitspringen bij het project Gezonde Kansrijke Start waren onder andere: het starten van de trainingen aan de pedagogisch medewerkers op de kinderopvang in het voeren van oudergesprekken, waardoor vroegsignalering verbetert, het starten van de pilot 18 maanden consult in Leiden Zuid-West en Leiden Noord bij de eerstgeborenen, de implementatie van het gebruik van de GIZ methodiek (Gezamenlijk Inschatten Zorgbehoeften) door de verloskundigen en het oppakken van de belangrijke rol van de JGZ als contact voor zowel professionals als (aanstaande) jonge ouders tijdens de eerste duizend dagen, mede door de invoering van het prenataal huisbezoek per 1 juli 2022.

7A2.3 Vanuit het CJG organiseren van jeugdhulp door middel van jeugdteams
Bij de stichting Jeugdteams Leidse Regio zijn in 2022 de ‘sociaal makelaars’ gestart, zij hebben een breed netwerk en zijn de spil tussen voorzieningen in de buurt, het algemeen toegankelijke aanbod, en de (verwijs)mogelijkheden van de Jeugdteams zelf. Ook heeft in Leiden de samenwerking met huisartsen beter vorm gekregen door de start van de Praktijkondersteuners Huisartsen-Jeugd (POH-J). In 2022 heeft de samenwerking met onderwijs en voorschoolse educatie in beperkte mate plaatsgevonden, dit dient verder vorm te krijgen. Ook ontbraken er contactpersonen bij de voorschoolse educatie, waardoor jonge kinderen minder snel passende ondersteuning konden ontvangen.

7A3.1 Het doen organiseren van specialistische hulp
In partnerschap met de belangrijkste aanbieders werkten we aan het realiseren van inkoopdoelen zoals het voorkómen van verblijf, een goede koppeling tussen onderwijs en jeugdhulp en de beschikbaarheid van adequate crisisvoorzieningen. Om te zorgen dat kwetsbare kinderen beter worden geholpen is een Regionale Experttafel voor complexe casuïstiek gerealiseerd. Ook zijn voor de specialistische GGZ de wachtlijsten opgeschoond en is met aanbieders samen in kaart gebracht welke acties nodig zijn om deze ook voor het overige aanbod aan te pakken. Deze aanpak loopt door in 2023. Ondanks deze stappen bleef het wachtlijstprobleem ook voor zwaardere hulpvormen in 2022 bestaan, wat maakt dat het stoplicht voor deze prestatie op oranje blijft staan.

Effectindicatoren bij 7A Jeugd

Effectindicator

Realisatie

Streefwaarde 2022

Bron

2019

2020

2021

2022

Doel 7A1 Een krachtige pedagogische samenleving

7A1.a Percentage inwoners dat het eens of helemaal eens is met de stelling dat er in de buitenruimte voldoende gelegenheid is om te sporten, bewegen of spelen voor kinderen / jongeren

63%

-

65%

-

66%

Stads- en wijkenquête

7A1.b Percentage inwoners dat het eens of helemaal eens is met de stelling dat er in de buitenruimte voldoende gelegenheid is om te sporten, bewegen of spelen voor volwassenen

53%

-

52%

-

56%

Stads- en wijkenquête

7A1.c Percentage inwoners dat vindt dat in de buurt voldoende speelmogelijkheden voor kinderen zijn

48%

-

49%

-

50%

Stads- en wijkenquête

7A1.d Percentage inwoners dat vindt dat de speelmogelijkheden in de buurt veilig zijn

45%

-

50%

-

48%

Stads- en wijkenquête

7A1.e Percentage inwoners dat vindt dat de speelmogelijkheden in de buurt uitdagend zijn

20%

-

20%

-

23%

Stads- en wijkenquête

7A1.f Percentage inwoners dat vindt dat er goede voorzieningen voor jongeren zijn

-

-

46%

-

27%

Veiligheidsmonitor

Doel 7A3 Goede specialistische hulp beschikbaar

7A3.a Percentage jongeren tot 18 jaar met jeugdhulp*

16,1%

15,9%

17,6%

**

14,0%

CBS (BBV - via wsjg)

7A3.b Percentage jongeren tot 18 jaar met jeugdbescherming*

1,1%

1,2%

1,2%

**

1,0%

CBS (BBV - via wsjg)

7A3.c Percentage jongeren 12 t/m 23 jaar met jeugdreclassering*

0,3%

0,2%

0,3%

**

0,2%

CBS (BBV - via wsjg))

7A3.d Percentage jongeren 12 t/m 21 jaar dat met een delict voor de rechter heeft gestaan*

1%

1%

-

**

1%

Verwey Jonker Instituut - Kinderen in Tel (BBV - via wsjg)

7A3.e Aantal Leidse gezinnen die door vrijwilligers worden ondersteund bij opvoedproblemen

-

-

44

**

45

Jaarrapportage Homestart

*) Vanaf 2021 wordt er op een andere manier gemeten, waardoor een trendbreuk is ontstaan met eerdere jaren.
**) De cijfers van 2022 zijn nog niet beschikbaar.

Een overzicht van realisatie- en streefwaarden van de indicatoren (ook uit vorige begrotingen) staat op LeideninCijfers.