Jaarstukken 2022

Beleidsterrein 6A Ruimtelijke planvorming en plantoetsing

Doelen en prestaties bij 6A Ruimtelijke planvorming en plantoetsing

Doel

Prestatie

 

6A1 Toedelen van ruimte

6A1.1 Opstellen kaderstellende visies voor de ruimtelijke ontwikkeling van regio, stad en stadsgebieden

 

6A1.2 Stimuleren ruimtelijke initiatieven en ruimtelijke kwaliteit

 

6A1.3 Opstellen en actualiseren ruimtelijk instrumentarium

 

6A1.4 Implementatie Omgevingswet

 

6A2 Ruimtelijke kwaliteit van de bebouwde ruimte

6A2.1 Behandeling verzoeken om omgevingsvergunningen

 

6A2.2 Het voeren van vooroverleg

 

6A3 Veilig bouwen en veilig gebruiken van bebouwde ruimte

6A3.1 Toezicht en handhaving op veilig bouwen en gebruiken

 

Toelichting op prestaties

6A1.1 Opstellen kaderstellende visies voor de ruimtelijke ontwikkeling van regio, stad en stadsgebieden
Deze prestatie heeft een groen stoplicht. In 2022 is met Holland Rijnland en de 7 buurgemeenten gewerkt aan een Agenda voor de Westflank van de Stedelijke as. In december is een eerste concept opgeleverd dat in 2023 ter besluitvorming wordt aangeboden aan bestuurders en raden van de gemeenten van de Westflank en het bestuur van Holland Rijnland.

6A1.3 Opstellen en actualiseren ruimtelijk instrumentarium

Deze prestatie heeft een groen stoplicht. Het ruimtelijk instrumentarium wordt continu bijgesteld als gevolg van onder andere beleidswijzigingen. Met name het bijstellen van de Verordening Fysieke Leefomgeving is in 2022 van belang geweest in deze. Met instemming van de raad zijn eind 2022 ruim 100 wijzigingen in de Verordening Fysieke leefomgeving doorgevoerd. Ook in 2023 zullen wijzigingen in de Verordening Fysieke Leefomgeving nodig zijn.

6A1.4 Implementatie Omgevingswet

De implementatie van de Omgevingswet ligt op koers en dus krijgt deze prestatie een groen stoplicht. Hoewel de invoeringsdatum van de nieuwe wet is verschoven naar 1 januari 2024, is onverminderd doorgegaan met de benodigde voorbereidingen. Hierdoor voldoen we aan de minimale vereisten die de wet aan ons als gemeente stelt. Voor de implementatie van de Omgevingswet is daarom eind vorig jaar een nieuwe fase aangebroken. De transitiefase naar een nieuw stelsel en werken in de geest van de wet. Tijdens deze transitie wordt een aantal projecten uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van het Leids Omgevingsplan, dat tot 2029 duurt. Daarnaast vraagt deze nieuwe manier van vergunningsverlening, beleid en regels maken en digitaal stelsel tijd om binnen de organisatie, zowel bestuurlijk als ambtelijk, en in de stad te landen. Deze projecten en activiteiten zijn voorzien in de derde tranche die in de begroting 2023-2026 is vastgesteld.

6A2.1 Behandeling verzoeken om omgevingsvergunningen

Ook deze prestatie krijgt een groen stoplicht. Na een moeizame periode met vertragingen en achterstanden in verband met een nieuw vergunningensysteem, zijn in 2022 alle achterstanden weggewerkt en verloopt alles volgens de vastgestelde processen.